Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

MATERNITY Fetal-Medicine-Foundation.London

MATERNITY 315x85x80 Aluminio
 Fetal-Medicine-Foundation.London

O καθηγητήs Εμβρυϊκής Ιατρικής Κύπροs Νικολαΐδηs ιδρυτήs Προέδροs του Fetal Medicine Foundation και ο γλύπτης Φάνης Ραχούτης, λίγο μετά την εγκατάσταση του γλυπτού με τίτλο ‘’Μητρότητα’’ έξω από το Ερευνητικό Γυναικολογικό Κέντρο στη Windsor Walk στο Λονδίνο.






Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Συμμετοχή στην έκθεση ArteperArte στο Giubiasco της Ελβετίας

ArteperArte
 Mostra collettiva - Έκθεση



Mercato Coperto Giubiasco Ticino Svizzera

30/10 - 12/11  
2015
18:30 Εγκαίνια έκθεσης 30/10/2015, 18:30
Inaugurazione della mostra 30 ottobre 2015, ore 18.30 




Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Συμμετοχή στην έκθεση ArteperArte στο Vico Morcote της Ελβετίας

Φάνης Ραχούτης ‘’Προμηθέας’’,  ξύλο πεύκου, 225χ60χ40 cm

Το έργο παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Προμηθέα. Θεός επαναστάτης, απτόητος και περήφανος που αντιστέκεται  απέναντι στην παντοδύναμη εξουσία των θεών για να προστατέψει τους αδύναμους και θνητούς ανθρώπους. Αρχέτυπο σύμβολο ενός ασταμάτητου αγώνα για αξιοπρέπεια, ελευθερία και πρόοδο της ανθρωπότητας.

ArteperArte on the  Territory
Έκθεση γλυπτικής
Επιμέλεια Giancarlo Tamagni


Vico Morcote Λουγκάνο
Από 6 Ιουνίου 2015


Στο γοητευτικό χώρο του Vico Morcote στο Λουγκάνο της Ελβετίας, έντεκα καλλιτέχνες, μέσα από μια  εκθεσιακή διαδρομή με έργα γλυπτικής, θα  μεταδώσουν μηνύματα, σκέψεις και συναισθήματα.

Στη δεύτερη έκδοση του ArteperArte on the  Territory - από 6 Ιουνίου του 2015 – συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Steff Luthi, Fanis Rachoutis, Pascal Murer, Ruedy Schwyn, Salis Carlo, Vittorio Dellea, Torriani Gianmarco, Milva Quadrio, Eftimovski Eftim, Schwager Kurt, Pascal Christiane Suter  Bult.

17:30 Εγκαίνια έκθεσης γλυπτικής ArteperArte on the  Territory
          Παιδική ψυχαγωγία, TREDINO Piera Gianotti e Emanuel e Rosenberg
          Απεριτίφ
18:00 Συναυλία Marco Marchi και Mojo Workers
19:00 Μακαρονάδα προσφορά
20:30 Συνέχιση συναυλία Marco Marchi και Mojo Workers
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πληροφορίες:Δημαρχείο Vico Morcote
tel 091 9961352

municipio@vicomorcote.ch


Φωτογραφίες από την εγκατάσταση του '' Προμηθέα '' στο Vivo Morcote

 


 




Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Συμμετοχή στην έκθεση Adriatica la Via dell’Arte

Αδριατική ο Δρόμος της Τέχνης
Adriatica la Via dell’Arte

Mostra collettiva


GALLERIA ANTICHI FORNI – MACERATA ITALIA

6 - 23 Μαρτίου 2015

Fanis Rachoutis ‘’ Sirena’’ 2006 aluminium 23x19x13 cm

Συμμετοχή του Φάνη Ραχούτη στην Ομαδική Έκθεση Adriatica la Via dell’Arte στη Ματσεράτα της Ιταλίας.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Macerata και της Νομαρχίας Marche και παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο της Galleria Antichi Forni di Macerata  από 6 έως 23 Μαρτίου 2015.

Ιταλοί καλλιτέχνες από τις Ακαδημίες Καλών Τεχνών Βενετίας, Μπολόνιας, Ματσεράτα, Ρώμης, Λέτσε, Μπάρι, Φότσια, παρουσιάζουν τα έργα τους μαζί με εικαστικούς καλλιτέχνες από τη Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Ελλάδα, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία, Ρωσία, Ουκρανία, Αλβανία και Τουρκία.

Η πολιτιστική σπουδαιότητα της Αδριατικής Θάλασσας έδωσε την αφορμή για την ιδέα μιας έκθεσης με στόχο να συμπεριλάβει τις κοινές ρίζες και τις εξελικτικές διαδικασίες που βασίζονται στο θαλάσσιο δρόμο της Αδριατικής.

Η ίδια η Αδριατική θάλασσα υπήρξε πάντα μια σημαντική αρτηρία επικοινωνίας, μέσω της οποίας εδραιώθηκε  ο πλούτος της Ενετικής Δημοκρατίας, γεφυρώνοντας Ανατολή και Δύση στο Δρόμο του Μεταξιού, ένα δρόμο που κινητοποίησε  ανταλλαγές αγαθών και ανθρώπων και με τα πλοία ταξίδεψε την κληρονομιά της ελληνικής και της βυζαντινής γνώσης.

Η πόλη Ματσεράτα, για την κεντρική τοποθεσία της, είναι το ιδανικό μέρος για να φιλοξενήσει μια συνάντηση ανάμεσα σε καλλιτέχνες διαφορετικής γεωγραφικής και πολιτιστικής προέλευσης, σύγχρονοι Αργοναύτες της ψυχής, που δημιουργούν κατά μήκος του δρόμου της Αδριατικής, από βορρά προς νότο της Ευρώπης και πέραν αυτής. Καλλιτέχνες που υπογραμμίζουν την ανθρώπινη δυνατότητα για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας γλώσσας, σύμβολο της κοινής δημιουργικής πρόθεσης για την υπεράσπιση της ειρήνης και του περιβάλλοντος μέσω της Σύγχρονης Τέχνης.


Εγκαίνια της έκθεσης: Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, ώρα 18.00

Ακολουθούν οι εκδηλώσεις:  Performance Armonia delle Sfere - Gaia Gennaretti, Elena Lombardo - Il Balletto di Macerata, coreografia di Eleonora Iacobucci, regia video  Maurizio Failla
Arie Sacre - Salvina Maesano mezzosoprano,  Maestro Halyna Zamyatina piano

Επιμέλεια:   Francesco Ruggiero  
                    Kristina Milakovic
Επικοινωνία: Elena Dell’Andrea 
segreteria@adriaticalaviadellarte                                 

Κατάλογος διατίθεται στην έκθεση

 






Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Κατασκευή αγάλματος 3 μέτρων για το Ίδρυμα Fetal Medicine Foundation στο Λονδίνο

''Μητρότητα'' 315 x 82 x77 cm

Το Σεπτέμβριο του 2014 το Ίδρυμα Fetal Medicine Foundation του αναγνωρισμένου διεθνώς καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής Κύπρου Νικολαΐδη ιδρυτή και Προέδρου του ιδρύματος, επέλεξε να τοποθετήσει το γλυπτό σε μνημειακή μορφή στον υπαίθριο χώρο του νεοαναγειρόμενου Γυναικολογικού Ερευνητικού Κέντρου στο Λονδίνο. 


Η σύλληψη της ιδέας του αγάλματος ''Μητρότητα''  υλοποιήθηκε  το 2004 σε αλουμίνιο 41χ10χ10 cm και το 2006 σε ξύλο 120χ35χ40 cm. Το θέμα της μητρότητας διατρέχει την καλλιτεχνική δημιουργία του Φάνη Ραχούτη, σε διάφορες εκδοχές και υλικά: μικρά και μεγάλα γλυπτά σε γύψο, μάρμαρο, μέταλλο και ξύλο. 

''Μητρότητα'' 2014 αλουμίνιο

Το γλυπτό ‘’Μητρότητα’’ παρουσιάζει μια καμπυλόγραμμη γυναικεία μορφή, κωδικοποιώντας σ’ ένα συμπυκνωμένο συμβολισμό τα χαρακτηριστικά μιας Μητέρας-Θεάς, αρχέτυπο σύμβολο της γονιμότητας.
Μέσα από τις γλυπτικές φόρμες, τη σύνθεση, τη στάση και την κίνηση αποδίδεται  το βαθύτερο και ιερό νόημα της κυοφορίας της ζωής και η  μητρότητα ως Αξία απόλυτη με πανανθρώπινη διάσταση.

Με τον καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη στο Λονδίνο

Ο καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης ο αρχιτέκτονας Γιώργος Πετρίδης και ο γλύπτης Φάνης Ραχούτης μελετούν τη θέση του γλυπτού μπροστά από το κτήριο του Ερευνητικού Κέντρου στο Λονδίνο.


Η διαδικασία κατασκευής άρχισε στις 3/11/2014 στο εργαστήριο του γλύπτη στην Ελλάδα με τη μεγέθυνση του αγάλματος υπό κλίμακα, μεταφέροντας τις  αναλογίες από ένα γύψινο μοντέλο και σχεδιάζοντας τις όψεις του γλυπτού πάνω στις πλευρές ενός μπλοκ από πολυστυρένιο.


Πολλές τεχνικές της γλυπτικής παραμένουν αμετάβλητες από την αρχαιότητα, όμως τα διαθέσιμα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα στη γλυπτική ποικίλλουν σημαντικά. Το πολυστυρένιο ως υλικό γλυπτικής είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο, κόβεται εύκολα και μορφοποιείται σε οποιοδήποτε σχήμα με μεγάλη λεπτομέρεια, είναι ελαφρύ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλου μεγέθους κατασκευές.


Με βάση αυτό το πρόπλασμα θα γίνουν τα καλούπια του αγάλματος για να ακολουθήσει στο χυτήριο η χύτευση σε μέταλλο με τη  μέθοδο του ‘’χαμένου κεριού’’.

Στο εργαστήριο του γλύπτη με τον Thano Kotsis εκπρόσωπο του Fetal Medicine Foundation 

Με το φίλο Ελβετό γλύπτη Marco Prati στο εργαστήριο στην Εύβοια


Ευχαριστώ το φίλο καλλιτέχνη Nunzio Solendo καθηγητή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Ρώμης, για το ένθερμο σχόλιο σχετικά με το έργο μου, η γνώμη του με τιμά ιδιαίτερα. Φάνης Ραχούτης
Roma 17/1/2015
A Fanis Rachoutis da Nunzio Solendo
Europea Grande Opera Scolpita in Eubea Circoscritta Intensa Maternita' di Definita Staticita' Dinamica di Libere Forme nello Spazio Architettato da Fanis Scultore che Ammiro Compagno Creatore di Visionarie Creature Naturalmente Modellate.
Nunzio Solendo
Artista Liberopensatore
Prof. Emerito di Pittura
Accademia di Belle Arti di Roma - Italia


The Fetal Medicine Center

In foundry Kaparos - Στο χυτήριο Καπαρός
Vasilis Kaparos - Fanis Rachoutis - Nikos Kaparos
Georgios Rachoutis - Fanis Rachoutis - Foundry Kaparos
Στο χυτήριο Καπαρός
Vasilis Kaparos Fanis Rachoutis
 Foundry Kaparos

Greek marble - Daskalakis SA
Βάση αγάλματος από μάρμαρο Χίου - Δασκαλάκης ΑΕ

Μάνος Κύρογλου και Φάνης Ραχούτης στο μαρμαράδικο Δασκαλάκης ΑΕ