Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Κατασκευή αγάλματος 3 μέτρων για το Ίδρυμα Fetal Medicine Foundation στο Λονδίνο

''Μητρότητα'' 315 x 82 x77 cm

Το Σεπτέμβριο του 2014 το Ίδρυμα Fetal Medicine Foundation του αναγνωρισμένου διεθνώς καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής Κύπρου Νικολαΐδη ιδρυτή και Προέδρου του ιδρύματος, επέλεξε να τοποθετήσει το γλυπτό σε μνημειακή μορφή στον υπαίθριο χώρο του νεοαναγειρόμενου Γυναικολογικού Ερευνητικού Κέντρου στο Λονδίνο. 


Η σύλληψη της ιδέας του αγάλματος ''Μητρότητα''  υλοποιήθηκε  το 2004 σε αλουμίνιο 41χ10χ10 cm και το 2006 σε ξύλο 120χ35χ40 cm. Το θέμα της μητρότητας διατρέχει την καλλιτεχνική δημιουργία του Φάνη Ραχούτη, σε διάφορες εκδοχές και υλικά: μικρά και μεγάλα γλυπτά σε γύψο, μάρμαρο, μέταλλο και ξύλο. 

''Μητρότητα'' 2014 αλουμίνιο

Το γλυπτό ‘’Μητρότητα’’ παρουσιάζει μια καμπυλόγραμμη γυναικεία μορφή, κωδικοποιώντας σ’ ένα συμπυκνωμένο συμβολισμό τα χαρακτηριστικά μιας Μητέρας-Θεάς, αρχέτυπο σύμβολο της γονιμότητας.
Μέσα από τις γλυπτικές φόρμες, τη σύνθεση, τη στάση και την κίνηση αποδίδεται  το βαθύτερο και ιερό νόημα της κυοφορίας της ζωής και η  μητρότητα ως Αξία απόλυτη με πανανθρώπινη διάσταση.

Με τον καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη στο Λονδίνο

Ο καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης ο αρχιτέκτονας Γιώργος Πετρίδης και ο γλύπτης Φάνης Ραχούτης μελετούν τη θέση του γλυπτού μπροστά από το κτήριο του Ερευνητικού Κέντρου στο Λονδίνο.


Η διαδικασία κατασκευής άρχισε στις 3/11/2014 στο εργαστήριο του γλύπτη στην Ελλάδα με τη μεγέθυνση του αγάλματος υπό κλίμακα, μεταφέροντας τις  αναλογίες από ένα γύψινο μοντέλο και σχεδιάζοντας τις όψεις του γλυπτού πάνω στις πλευρές ενός μπλοκ από πολυστυρένιο.


Πολλές τεχνικές της γλυπτικής παραμένουν αμετάβλητες από την αρχαιότητα, όμως τα διαθέσιμα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα στη γλυπτική ποικίλλουν σημαντικά. Το πολυστυρένιο ως υλικό γλυπτικής είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο, κόβεται εύκολα και μορφοποιείται σε οποιοδήποτε σχήμα με μεγάλη λεπτομέρεια, είναι ελαφρύ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλου μεγέθους κατασκευές.


Με βάση αυτό το πρόπλασμα θα γίνουν τα καλούπια του αγάλματος για να ακολουθήσει στο χυτήριο η χύτευση σε μέταλλο με τη  μέθοδο του ‘’χαμένου κεριού’’.

Στο εργαστήριο του γλύπτη με τον Thano Kotsis εκπρόσωπο του Fetal Medicine Foundation 

Με το φίλο Ελβετό γλύπτη Marco Prati στο εργαστήριο στην Εύβοια


Ευχαριστώ το φίλο καλλιτέχνη Nunzio Solendo καθηγητή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Ρώμης, για το ένθερμο σχόλιο σχετικά με το έργο μου, η γνώμη του με τιμά ιδιαίτερα. Φάνης Ραχούτης
Roma 17/1/2015
A Fanis Rachoutis da Nunzio Solendo
Europea Grande Opera Scolpita in Eubea Circoscritta Intensa Maternita' di Definita Staticita' Dinamica di Libere Forme nello Spazio Architettato da Fanis Scultore che Ammiro Compagno Creatore di Visionarie Creature Naturalmente Modellate.
Nunzio Solendo
Artista Liberopensatore
Prof. Emerito di Pittura
Accademia di Belle Arti di Roma - Italia


The Fetal Medicine Center

In foundry Kaparos - Στο χυτήριο Καπαρός
Vasilis Kaparos - Fanis Rachoutis - Nikos Kaparos
Georgios Rachoutis - Fanis Rachoutis - Foundry Kaparos
Στο χυτήριο Καπαρός
Vasilis Kaparos Fanis Rachoutis
 Foundry Kaparos

Greek marble - Daskalakis SA
Βάση αγάλματος από μάρμαρο Χίου - Δασκαλάκης ΑΕ

Μάνος Κύρογλου και Φάνης Ραχούτης στο μαρμαράδικο Δασκαλάκης ΑΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου