Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

'' Η ανθρώπινη μορφή στην τέχνη '' Αθήνα


21 Δεκεμβρίου - 24 Ιανουαρίου 2010
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων


Διοργάνωση: Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος Ε.Ε.Τ.Ε. Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού
Επιμέλεια: Άννα Μοσχονά Καλαμάρα

Στην έκθεση «H Ανθρώπινη μορφή στην τέχνη» συμμετέχει ο γλύπτης Φάνης Ραχούτης μεταξύ 1200 καλλιτεχνών - μελών του επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση, των τελευταίων ετών, που διοργανώνεται από το ΕΕΤΕ για τον εορτασμό των 65 χρόνων λειτουργίας του. Το κοινό έχει τη σπάνια ευκαιρία να δει συλλογικά 2.000 έργα σε όλες τις αίθουσες και τον περιβάλλοντα χώρο της Τεχνόπολις στο Γκάζι, Πειραιώς 100 Αθήνα.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι δένει όλες τις γενιές μεταξύ τους, περιλαμβάνοντας και καλλιτέχνες που συνθέτουν την ιστορία της ελληνικής σύγχρονης τέχνης όπως: Μπουζιάνης, Παρθένης, Παπαλουκάς, Ιακωβίδης, Γουναρόπουλος, Βικάτος, Γαίτης, Αργυρός, Κοκκινίδης, Γραμματόπουλος, Κεφαλληνός, Κατράκη, Τάσσος, και πολλοί άλλοι.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η διοργάνωση μιας τέτοιας έκθεσης. Στόχος της είναι η ανάδειξη της ιστορικής και διαχρονικής διαδρομής του Επιμελητηρίου, η οποία είναι ταυτισμένη με την ιστορία της τέχνης στην νεότερη Ελλάδα.

Με αυτή την έκθεση γίνεται επίσης μία σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης του θεσμού της Πανελλήνιας Έκθεσης, η οποία λάμβανε χώρα ανά διετία και έπαψε να διοργανώνεται από το 1987.