Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

'' Ύδατα '' Σύλλογος Γλυπτών Ελλάδος, Ύδρα



18 Ιουλίου - 16 Αυγούστου 2009,
Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας.

Διοργάνωση : Σύλλογος Γλυπτών Ελλάδος
Yπό την αιγίδα της Νομαρχίας Πειραιά και του Δήμου Ύδρας.
Επιμέλεια : Μιχαλόπουλος Τάκης αρχιτέκτονας, Δεστέφανος Ξενοφών πρόεδρος Συλλόγου Γλυπτών.


Έκθεση του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος αφιερωμένη στη μνήμη του γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλα που απεβίωσε δημιουργώντας μέσα στο εργαστήριο του στην Αθήνα, στις 15 Μαΐου 2009.
Παρουσιάζει σύγχρονα γλυπτά έργα, εμπνευσμένα από το νερό, τον αέρα και το φώς. Στοιχεία δοσμένα μέσω της γλυπτικής με μια βαθύτερη αναγνωσιμότητα, προσιτή σ’ όλους εκείνους που αντιλαμβάνονται την τέχνη ως αγωγή της ψυχής και εξύψωση του πνεύματος.

Συμμετοχή καλλιτεχνών :
Αρμακόλας Δημήτρης, Βάλβη Ελισάβετ, Βάρσος Δημήτρης, Βασιλείου Αχιλλέας, Βασιλόπουλος Θεόδωρος, Βοσκάκης Νικηφόρος, Γερολυμάτος Διονύσης, Γεωργαρίου Πέτρος, Γρουσοπούλου Βασιλική, Γρυπάρης Φαέθων, Δεστέφανος Ξενοφών, Δικέφαλος Κώστας, Δογούλης Νικόλας, Δουζένη Χριστίνα, Δωρόπουλος Βασίλης, Ζογγολόπουλος Γιώργος, Ζυγομαλάς Χρήστος, Ηλιού Ρόζα, Καλακαλλάς Γιώργος, Καραγκούνη Στέλλα, Καρύμπακα Αργυρώ, Κάσσης Μιχάλης, Κοροβέση Αγγέλικα, Κυπριανού Μαρία, Κυριακός Αλέξανδρος, Λαζάρου Σωτηρία, Λάμπρου Χρήστος, Μαρκόπουλος Χρήστος, Μελά Ναταλία, Μουστάκας Μάξιμος, Μπαρτζίλη Μάρω, Νεοφύτου Κώστας, Πανά Δώρα, Πανουργιάς Θύμιος, Παπαγιάννης Θεόδωρος, Παπακωνσταντίνου Μαίρη, Πατσόγλου Αριστείδης, Πολυχρονάτου Ελένη, Ραχούτης Φάνης, Ρόκος Κυριάκος, Ρουκουτάκης Πέτρος, Ρούσσης Γιώργος, Σουβατζόγλου Γιάννης, Τζανουλίνος Πραξιτέλης, Φίκα Ολυμπία, Χαλεπάς Λεωνίδας.

Στον κατάλογο της έκθεσης η Ντίνα Αδαμοπούλου Αρχειονόμος – Ιστορικός και Προϊσταμένη ΓΑΚ/Ι.Α.Μ. Ύδρας, μεταξύ άλλων γράφει :
‘’ … Στην εποχή μας, μια εποχή που χωρίς άλλο δοκιμάζεται έντονα από ευτέλεια ιδανικών, διαρκείς αμφισβητήσεις και μόνιμες ανακατατάξεις, η υποχρέωσή μας να προβάλουμε και να διατηρήσουμε αλώβητες και διαχρονικές αξίες όπως αυτή της Τέχνης σε όλες της τις μορφές, παραμένει χρέος μας αναμφίβολο. Την Τέχνη, στην οποία πρέπει να καταστούν κοινωνοί, μετέχοντας κατά το δυνατόν ευρύτερα, όλες οι κοινωνικές ομάδες σε τοπικό και όχι μόνον επίπεδο.

Η θεματική της έκθεσης, το ύδωρ, ταυτίζεται με το νησί μας, την Ύδρα, το μοναδικό στολίδι του ‘’αφροστεφάνωτου Σαρωνικού’’. Σε απόλυτη αντιστοιχία και απόρροια ακόμη και από αυτό το όνομά της: Υδραία – Ύδρα – Ύδωρ ! Σε απόλυτη συνάφεια με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη της. Το ζωογόνο ύδωρ της, τα γαλανά ύδατα που περιβάλουν τις βραχώδης ακτές της, τους κολπίσκους και τα λιμανάκια της, αυτά ‘’τα ατρύγητα θαλασσινά χωράφια της’’, τα νερά στα οποία θαλασσοπόρησαν και ανδραγάθησαν οι ναυμάχοι της, τα ύδατα που όρισαν το ρου της λαμπρής ιστορικής της πορείας δια μέσου των αιώνων.

Και από αυτή την άποψη το περιεχόμενο και η θέαση της έκθεσης θα δικαιώσει αναμφίβολα τόσο τους ίδιους τους καλλιτέχνες όσο και τους επισκέπτες αλλά και τους διοργανωτές της.

Η απόφαση του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος ωα αφιερωθεί η παρούσα έκθεση στο Δημήτρη Αρμακόλα, τον καταξιωμένο Έλληνα γλύπτη του οποίου ο επίλογος ζωής γράφτηκε πρόσφατα με τρόπο τραγικό, θεωρώ ότι αποτελεί ένα ελάχιστο χρέος τιμής για ό,τι ο σεμνός αυτός άνθρωπος και καλλιτέχνης έχει προσφέρει στην Τέχνη μέσω των έργων του.

Νιώθω τέλος έντονη την ανάγκη και από τη θέση αυτή, να ευχαριστήσω θερμά το Νομάρχη Πειραιά κ. Γιάννη Μίχα γιατί με την υποστήριξη παρόμοιων πολιτιστικών παρεμβάσεων αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι απόφαση, επιλογή του και στάση ζωής η ‘’προσέγγιση’’, η ‘’έξοδος’’ και η ‘’μετάβαση’’ της Τέχνης σε κάθε σημείο, ακόμη και στο μακρινότερο της Νομαρχίας Πειραιά.’’

Ύδρα, Ιούλιος 2009